piątek, 12 sierpnia 2016

До ліса по гриби / Do lasu po grzyby

Минулого тижня на Лемківщині барз ляло а вчера ся випогодило длятого постановили сме з мамом вибрати ся на гриби. Взяли сме зо собом кошики, мали ножики і поїхали сме до Бортного. В лісі нашли сме правдивки, рижики, курки і козаки. 
Дома повишмарялисме хробачни, справдилисме чи не є труячих, а здорови очистилисме і варилисме в воді з солом аж до повной м'якости.
***
W ostatnim tygodniu na Łemkowszyźnie obficie padało, a wczoraj się wypogodziło, dlatego postanowiłyśmy z mamą wybrać się na grzyby. Wzięłyśmy ze sobą koszyki, małe nożyki i pojechałyśmy do Bartnego. W lesie znalazłyśmy borowiki, rydze, kurki i kozaki. W domu wyrzuciłyśmy grzyby robaczywe, sprawdziłyśmy czy nie ma grzybów trujących, a zdrowe oczyściłyśmy i gotowałyśmy w posolonej wodzie, aż do momentu gdy całkowicie zmiękły. 



Переписів на даня з грибами єст барс дуже. Можна їх замаринувати, висушити албо їсти на свіжо на приклад яко сос грибовий до бандуряних пляцків чи яко фарш до перогів. 
***
Grzyby nadają się do wielu dań. Można je zamarynować, wysuszyć albo jeść na świeżo na przykład w postaci sosu do placków ziemniaczanych albo jako farsz do pierogów. 





Крем з правдивків
пів горнця правдивків
3 бандури
пів селера
приправи

1. Порізани правдивки заварити в солений воді ок 10 минут. 
2. Додати стертий селер і обрані бандури і варити аж гриби і бандури будут м'ягки. Приправити рештом приправ.
3. Зміксувати і подавати з петрушком і зо сметаном. 

***

Krem z borowików
pół garnka borowików
3 ziemniaki
pół selera
przyprawy

1. Borowiki pokroić, zagotować w posolonej wodzie ok. 10 minut.
2. Dodać starty seler i obrane ziemniaki i gotować aż grzyby i ziemniaki będą miękkie. Przyprawić.
3. Zblendować i podawać z pietruszką i śmietaną.




1 komentarz: